Jakie pomysły na regeneracje na wiosnę mają Europejczycy?

Od sjesty po odprężające sauny i dobrą dietę. Oto kilka tradycyjnych europejskich form odpoczynku, które każdy powinien wypróbować.
.get_the_title().

W Europie istnieje wyjątkowa kultura wellness, przez którą rozumie się zapewnianie sobie stanu zdrowej równowagi umysłu, ciała i ducha. Co ciekawe, jego historia sięga czasów, gdy rzymskie uzdrowiska koncentrowały się na zapobieganiu chorobom, a nie tylko na ich leczeniu. Na naszym kontynencie leżą jedne z najszczęśliwszych i najzdrowszych krajów na świecie, a więc przyjrzyjcie się różnym europejskim praktykom i tradycjom wellness.

źródło: adie bush getty images

Hiszpania: sjesta

Uważa się, że sjesta, czyli krótka popołudniowa drzemka, pojawiła się w Hiszpanii, aby dać rolnikom czas na odpoczynek w najgorętszych porach dnia. Tradycja trwa w kraju do dzisiaj, a żeby uwzględnić wspomnianą przerwę, godziny pracy Hiszpanów często się wydłużają.

W badaniu z 2007 roku stwierdzono, że choroby serca występowały rzadziej wśród osób, które regularnie drzemały przez 30 minut.

Popołudniowa drzemka poprawiała też zdolność mózgów badanych do uczenia się. – Nawet spowolnienie na krótki czas pozwala odłączyć się od świata, w efekcie zwiększajac energię, kreatywność i koncentrację – mówi Paul Joseph, założyciel firmy turystycznej Health and Fitness Travel.

Islandia: ryby w diecie

źródło: Istetiana/Getty Image

Islandia konsekwentnie zajmuje wysokie miejsce pod względem długości życia mieszkańców. W rankingu najzdrowszych krajów 2019 roku według Bloomberga uplasowała się na trzecim miejscu, zaraz za Hiszpanią i Włochami. Dieta nordycka
jest pod pewnymi względami podobna do diety śródziemnomorskiej, uważanej za przedłużającą życie. Jest jednak uboższa w owoce i warzywa. Zaleca także umiarkowane spożycie tłuszczu i białka, dzikich jagód i warzyw korzeniowych.

Dieta bogata w świeże ryby, a więc również w kwasy tłuszczowe omega-3, jest uważana na Islandii za klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Śledź, dorsz i fermentowany rekin to podstawowe produkty w tej dziecie. W miesiącach zimowych islandczycy przyjmują olej z wątroby dorsza ze względu na trudność w uzyskaniu wystarczającej ilości witaminy D z samego światła słonecznego. Korzyści z oleju rybnego i kwasów omega-3 to między innymi łagodzenie zapalenia stawów, poprawa stanu zębów, paznokci, włosów i skóry.

Włochy: fangoterapia

Chociaż stosowanie błota jako zabiegu upiększającego zostało zapoczątkowane już w starożytnym Egipcie, to fangoterapia została spopularyzowana dopiero w czasach starożytnego Rzymu.

„Fango” to włosku „błoto”.

Różne rodzaje błota (zmieszane z wodą mineralną lub termalną) mają różne właściwości, ale to fangoterapia jest najbardziej skuteczna jako delikatny zabieg oczyszczający. Działa relaksująco oraz antystresowo.

Grecja: dieta śródziemnomorska

żródło: Orhan Tsolak /Getty Images

Łączy żywność i zdrowe nawyki z kilku krajów Europy Południowej, w tym Grecji, Hiszpanii, południowej Francji, Portugalii i Włoch. Zwykle jest bogata w świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste zboża, oliwę z oliwek i tłuszcze nienasycone, przy umiarkowanym spożyciu mleka.

I to właśnie tę dietę Grecy uważają za zbawienie dla swojego organizmu.

Ma całe mnóstwo zalet: wiąże się z wydłużeniem długości życia, zdrowszym stanem jelit, lepszym zdrowiem serca, ochroną przed chorobami, niższym ryzykiem depresji, zapobieganiem i łagodzeniem cukrzycy. Poprawia też nasze wyniki w sporcie!

Finlandia: terapia kontrastowa

źródło: AFP / Getty Images

Kultura saunowa najgłębiej zakorzeniona jest właśnie w Finlandii.

Tradycyjne doświadczenie terapii kontrastowej polega na naprzemiennym wygrzewaniu się w saunie o bardzo wysokiej temperaturze, a następnie zanurzaniu się w zimnej wodzie. „Zimne doświadczenie” jest kluczowe – uważa się, że korzyści zdrowotne przynosi właśnie kontrast pomiędzy gorącem a zimnem. Ma silny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Francja: sofrologia

Sofrologia została opracowana w latach 60. przez kolumbijskiego neuropsychiatrę Alfonso Caycedo Lozano. Ta praktyka relaksacyjna zapuściła korzenie we Francji i Szwajcarii i nadal pozostaje tam niezwykle popularna.

Łączy medytację, techniki buddyzmu, Raja-Jogi i zen. W efekcie rozluźnienia mięśniowego tworzy u pacjenta stan podobny do hipnozy. Daje poczucie spokoju i kontroli.

Pomaga w radzeniu sobie ze stresem, depresją, nerwicą, w przygotowaniu do wystąpień publicznych, a nawet porodu. Francuskie badania wykazały pozytywne efekty w pomaganiu pacjentom chorym na raka w radzeniu sobie z lękiem, stresem i strachem.

Szwecja: fika

źródło: Tim E White / Alamy

Fika to kolejna prosta skandynawska filozofia wellness, która każde nam zwolnić i priorytetowo traktować relacje z bliskimi.

To posiłek lub spotkanie pozwalające na interakcje społeczne i zdobycie silniejszych więzi w relacjach przez zwiększające poczucia spokoju i kreatywności – Paul Joseph, założyciel firmy turystycznej Health and Fitness Travel. Spotkanie może się odbywać o dowolnej porze dnia, najlepiej kilka razy dziennie. Często podczas fiki podawane są słodkie kardamonowe bułeczki, ale kluczowym celem jest interakcja społeczna. Wykazano, że budowanie elementu społecznościowego zwiększa motywację i odpowiedzialność, a nawet poprawia wydajność podczas ćwiczeń. Badanie przeprowadzone przez University of Aberdeen w 2016 roku wykazało, że Szwedzi częściej chodzili na zajęcia fitness, gdy byli z przyjaciółmi – wszystko ze względu na wsparcie emocjonalne.

Jak widać co kraj to obyczaj i to również, jeśli chodzi o relaks!

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE