Mit o piciu dwóch litrów wody dziennie obalony? Tak wynika z najnowszych, japońskich badań

Od lat powtarzaną mantrą jest potrzeba picia co najmniej dwóch litrów wody dziennie. Dla wielu wciąż problemem było uzupełnianie wymaganego zapotrzebowania na wodę, co doprowadzało do ciągłego szukania innych alternatyw. Najnowsze badania japońskiego Narodowego Instytutu Innowacji Biomedycznych obalają jednak mit o wymaganych 2 litrach dziennie i tłumaczą ile wody tak naprawdę, potrzebujemy do funkcjonowania.
.get_the_title().

Dietetycy odkąd można pamiętać, zalecają spożywanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Związane z nimi odpowiednie nawodnienie organizmu ma wspomagać pozbywanie się poczucia zmęczenia, wspierać funkcjonowanie organów wewnętrznych, gasić pragnienie, ale też rzekomo poprawiać metabolizm oraz cerę.

Rzadziej jednak zwraca się uwagę na fakt dotyczący spożywanych kalorii i ich wpływu na ilość pitej wody. W społeczeństwie przyjęło się, że każdy dbający o siebie człowiek powinien dziennie spożywać wspomniane 2 litry. Równie ważną kwestią jest sprawdzanie liczby przyjętych kalorii. Na 1 spożytą kalorię, powinno przyjmować się 1 mililitr wody. Jeśli więc w ciągu dnia spożywamy 2000 kalorii, powinno wypijać się około 2 litrów wody. Czy aby na pewno jest to przebadany fakt? Dotychczasowe przekonania postanowili obalić japońscy naukowcy.

Obecne rekomendacje nie są w ogóle poparte naukowo – twierdzi Yosuke Yamada z japońskiego Narodowego Instytutu Innowacji Biomedycznych, jeden z autorów badania – Możesz zaspokoić około 50% zapotrzebowania na wodę z pożywienia.

Narodowy Instytut Innowacji Biomedycznych w Japonii podzielił się wynikami badań, które jednoznacznie stwierdziły, że 1,5 do 1,8 litra wody jest prawdopodobnie wystarczającą ilością dziennego spożycia dla większości ludzi. Dodatkowo, jak stwierdza Yamada, jeżeli nasza dieta nie skupia się tylko i wyłącznie na bekonie, chlebie i jajkach, to połowę zapotrzebowanie wody możemy spokojnie z niej uzyskać.

Co więcej, naukowcy zwracają także szczególną uwagę na koszty produkcji niepotrzebnych ilości wody pitnej. Unikając ich, wyświadczymy całemu światu a przede wszystkim środowisku naturalnemu wielką przysługę.

ZDROWIE