Advertisement
Advertisement

Słyszeliście o diecie zgodnej z rytmem okołodobowym?
 To, o której jemy, też ma znaczenie!

Dostosowując jedzenie do rytmu dobowego, możecie zwiększyć swoją energię, poprawić ogólny stan zdrowia, a przy tym stracić na wadze.
.get_the_title().

Nasz organizmu funkcjonuje optymalnie, jeśli żyjemy zgodnie z cyklem dobowym – wraz z zapadaniem zmroku produkowana jest regulująca sen melatonina, a poranek to czas, kiedy nasz układ pokarmowy działa najsprawniej. Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, zawsze mówi się o tym, by zwracać uwagę na to, co mamy na talerzu, ale mało kto wspomina o tym, by spojrzeć też, która jest godzina.

Najnowsze badania pokazują, że pora, o której jemy, jest tak samo ważna jak to, co jemy.

Wynika to z faktu, że nasz metabolizm zmienia się w ciągu dnia i dopasowuje się do rytmu dobowego.

źródło: unsplash

Istnieją pory, w których jedzenie może być trawione i wykorzystywane bardziej efektywnie, dzięki czemu dostarczy więcej energii.

Badania sugerują, że przeciwstawianie się temu sprzyja oporności na insulinę i gromadzeniu tłuszczu. Jedzenie niezsynchronizowane z rytmem okołodobowym może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nadwagi, a czasem powodować też zaburzenia odżywiania, takie jak zespół jedzenia nocnego (NES), zaburzenie odżywiania związane ze snem (SRED) czy zespół gwałtownego objadania się. Dieta zgodna z rytmem okołodobowym i przekonanie, że jak najwięcej powinno się zjadać za dnia, sięga dawnych czasów, gdy nie było jeszcze prądu ani żarówek, a posiłki najczęściej były spożywane zanim zaszło słońce. Badania wykazały, że osoby spożywające większość kalorii przed godziną 15:00 zwykle traciły na wadze więcej niż ci, którzy przyswajali większość kalorii ze swojego dziennego jadłospisu później.

źródło: unsplash

Dieta zsynchronizowana z rytmem dobowym ma trzy proste zasady.

1. Jedz ze słońcem

Kluczową zasadą jest jedzenie w krótszym przedziale czasu, najlepiej w ciągu 8 do 11 godzin, oraz pozostawienie 12-godzinnej przerwy między ostatnim posiłkiem jednego dnia a pierwszym posiłkiem dnia następnego.

2. Jedz więcej wcześnie, a mniej później

Niech śniadania i lunche będą największymi posiłkami w ciągu dnia, a kolacje najmniejszymi. Idealnie byłoby, gdybyś uzyskał około 75 proc. kalorii ze swojego dziennego jadłospisu przed godziną 15:00.

3. Zjedz obiad na śniadanie lub lunch

Spróbuj zjeść obiad na śniadanie lub lunch, na przykład porcję makaronu z warzywami i łososiem. Jeśli to zrobisz, prawdopodobnie poczujesz się bardziej pobudzony, zadowolony i mniej głodny przez cały dzień.

Jeśli myślisz, że taka dieta to coś dla ciebie, przestudiuj ją, dostosowując jej zasady do swojego codziennego jadłospisu i sprawdź, czy będzie ci służyć.

Tekst: Marta Mankiewicz

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook