Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Wyhoduj swój seler naciowy i pij z niego sok! Działa cuda!

Seler naciowy wraca do łask, a jego właściwości zdrowotne zaczynają być w końcu doceniane. Bardzo dobrze, ponieważ to warzywo jest prawdziwą bombą witaminową.
.get_the_title().

Być może niektórych z was ciężko będzie przekonać do wypijania o poranku szklanki świeżo wyciśniętego soku z selera zamiast filiżanki kawy, ale moim zdaniem warto się poświęcić.

Seler naciowy działa cuda.

Jest źródłem składników mineralnych, m.in. cynku, wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Ma dwukrotnie większą zawartość witaminy C niż cytrusy. Znajdziecie w nim także witaminy E, A, K, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Sprawdzi się idealnie w upały, ponieważ z uwagi na dużą zawartość wody ma również właściwości nawadniające.

źródło: Linda Xiao / The New York Times

Seler naciowy to warzywo, które latem trzeba zdecydowanie częściej włączać do codziennej diety. Dlaczego? Zawiera beta-karoten, który nada waszej skórze pięknego koloru, a przy tym będzie chronić ją przed nadmierną ekspozycją na promienie słońca.

To nadal nie koniec korzyści związanych z konsumpcją selera naciowego.

Przyczynia się on również do redukcji poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. A co najważniejsze, jest niskokaloryczny, więc można jeść i pić go do woli.

źródło: unsplash

Korzyści dla zdrowia jest całe mnóstwo. Ale czy wiedzieliście, że z resztek selera, a właściwie z odciętej końcówki, której z reguły się pozbywacie, można wyhodować całe pokaźne warzywo? I to w warunkach domowych! Takiego wyzwania podjęła się Ewelina znana na Instagramie jako Pasjoholiczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W marcu podjęłam wyzwanie.. wyhodowania z resztek selera… „coś więcej powiedzmy” 😁 Bo na dobrą sprawę nikt nie wiedział do jakiego etapu uda się go wyhodować. Bo to przecież nie sadzonka. Oto dzisiaj efekt pracy 🌱 Po 3mc urósł mi On 💚 jeden z gromadki i wiecie co? Pękam z dumy! 🙊😍 To doświadczenie pokazało po raz kolejny, że jak się chce to można wszystko… i „To czemu poświęcasz uwagę rośnie” ❤️ #nicsieniemarnuje #zerowaste Aby wyhodować selera, odciętą końcówkę włożyłam do wody, zamoczyłam ok.1/3 i zmieniałam wodę. Najpierw po tyg wypuści pierwsze listki a z czasem więcej. Po ok.2-3tyg wsadzilam do ziemi ( kwaśnej) i tak dobie rósł. Podlewał regularnie. Czasami robiłam eco odżywki. Lubi ciepło 😊 Spróbujcie i wy ☺️🙌🏼 Polecam.. bardzo relaxująca pasja 🌱💚

Post udostępniony przez Pasjocholiczka (@pasjoholiczka)

Trzy miesiące wystarczyły, aby wyrósł jej naprawdę dorodny seler. Zresztą widać na zdjęciu!

Najpierw po tyg wypuści pierwsze listki a z czasem więcej. Po ok.2-3tyg wsadzilam do ziemi ( kwaśnej) i tak dobie rósł. Podlewał regularnie. Czasami robiłam eco odżywki. – czytamy na Instagramie Pasjoholiczki.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

To co Komu? Komu? 😋😂💚🌱 świeeeeeżutkie selery 😂🙃😜

Post udostępniony przez Pasjocholiczka (@pasjoholiczka)

Okazuje się, że wyhodowanie własnych warzyw jest banalnie proste i wcale nie potrzebujecie do tego ani specjalnych umiejętności, ani domu z pokaźnym ogródkiem.

Nie macie już wymówki! Mam więc nadzieję, że spoglądając na resztkę selera, nie będziecie mieli serca do tego, by wyrzucić. Z selera z łatwością możecie wycisnąć sok, ale jeśli nie przypadnie wam do gustu jego smak, dodajcie także jabłko, marchewkę, cytrynę lub kawałek ananasa. Nie macie wyciskarki? Chrupcie go na surowo z hummusem, dipami jogurtowymi lub podsmażcie z innymi warzywami na patelni.

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE