18 mld zwierząt hodowlanych umiera bez sensu, nigdy nie trafiając na nasze talerze

To aż 1/6 produkowanego na świecie mięsa.
.get_the_title().

Każdego roku na świecie marnowana jest 1/3 produkowanej żywności. Naukowcy zajmujący się ochroną środowiska, Juliane Klaura, Laura Scherer i Gerard Breeman, po raz pierwszy obliczyli jednak, ile zwierząt hodowlanych umiera lub zostaje zabite, nie trafiając na nasze talerze. Wynik jest oszałamiający. Każdego roku aż 18 mld kurczaków, indyków, świń, owiec, kóz i krów umiera bez sensu. Odpowiada to aż 52,3 mln ton mięsa bez kości.

Marnuje się aż 1/6 produkowanego na świecie mięsa.

Zmniejszenie tej liczby nie tylko zapobiegłoby niepotrzebnemu cierpieniu zwierząt, ale także przyczyniłoby się do walki ze zmianami klimatycznymi – komentują naukowcy.

fot. kyle mackie/unsplash

Bo niestety zwierzęta hodowlane odpowiadają także za 14,5 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych.

Wśród krajów, które marnują szczególnie dużo mięsa, znajdują się RPA, Brazylia i Stany Zjednoczone.

Badacze podkreślają, że nie ma prostego i uniwersalnego rozwiązania tego problemu, bo i jego przyczyny są różne. – W krajach rozwijających się chodzi raczej o poprawę warunków dla zwierząt oraz przechowywanie i transport mięsa. W krajach zachodnich różnicę zrobi zmiana zachowań – mówią naukowcy. Mają jednak świadomość, że nakłanianie ludzi do zmiany diety to niełatwa sprawa.

Tekst: NS
Zdjęcie główne: Daniel Quiceno M/Unsplash

Zmiany Klimatu