Czy zdążymy ocalić kawę? 5 rzeczy, które bezpowrotnie stracimy wskutek zmian klimatu
![Czy zdążymy ocalić kawę? 5 rzeczy, które bezpowrotnie stracimy wskutek zmian klimatu .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/photo-1580181350719-eac157295b22.jpeg)
1. Outdoor
O sukcesie ośrodków narciarskich w Polsce i innych krajach Europy już nie decyduje położenie, ale intensywność naśnieżania. W połowie XXI wieku sezon zimowy ma być krótszy od obecnego o ponad półtora miesiąca. Znaczne spadki opadów śniegu i wysokie temperatury tylko do pewnego momentu będzie można kompensować.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/Alex-Turcu.jpeg)
Być może armatki zapewnią nam jeszcze kilka lat na stoku, ale to tyle.
W ciepłych miesiącach przebywanie na zewnątrz będzie coraz mniej przyjemne i coraz bardziej szkodliwe. Grozić nam będzie ryzyko udaru cieplnego nie tylko podczas uprawiania sportu. Również spacer, jazda na rowerze czy podbiegnięcie do autobusu będzie coraz większym wyzwaniem.
2. Czekolada
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/eduardo-froza.jpeg)
Badanie Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego przewiduje stopniowy spadek plonów wrażliwego na zmiany w otoczeniu kakaowca. Rosnące temperatury i kurczące się zasoby wody w krajach takich jak Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej będą windować ceny czekolady, aż w końcu nie będziemy mogli sobie na nią pozwolić. Chociaż czekolada nie jest kluczowa dla naszego przetrwania, według Centrum Rolnictwa Tropikalnego badanie wpływu zmian klimatycznych na uprawę kakaowca ma głęboki sens. – Może uda nam się zwiększyć świadomość na temat zmian klimatu, celując w czułe punkty ludzi – tłumaczy Andrew Jarvis, lider programu.
3. Podróże
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/Dino-Reichmuth.jpeg)
I nie chodzi tylko o to, że niedługo w naszych ulubionych tropikach będziemy mogli przetrwać tylko wewnątrz klimatyzowanych pomieszczeń. Coraz więcej zwierząt pada ofiarami ekstremalnych zjawisk pogodowych. Woda jest coraz trudniej dostępna, a krajobrazy coraz mniej estetyczne. Nie tylko Wenecja powoli znika pod stale podnoszącym się poziomem wód. W raporcie UNESCO ’World Heritage and Tourism in a Changing Climate’ znalazły się miejsca szczególnie wrażliwe na zmiany klimatu – między innymi Stonehenge, Park Narodowy Bwindi w Ugandzie, neolityczne miejsca kultu, posągi Moai na Wyspie Wielkanocnej, a nawet Statua Wolności.
Jeśli ktoś preferuje wczasy nad Bałtykiem, to będzie musiał pożegnać się ze smażoną rybką – bo te coraz słabiej się rozmnażają – i nauczyć się cieszyć wykwitami sinic.
4. Kawa
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/Chloe-Leis.jpeg)
Wraz ze zmianami klimatu kawy będą coraz gorsze, rzadsze i droższe. Raport Climate Institute ostrzega, że produkcja kawy do 2050 roku może spaść o 50 proc. Biorąc pod uwagę tempo postępowania zmian klimatycznych, obecnie można uznać to przewidywanie za optymistyczne. A popyt stale rośnie. Grzyby rdzy kawowej, wzrost temperatury i dotkliwa susza na różnych obszarach upraw spowodują najpierw spadek jakości i wzrost cen.
Już teraz naukowcy tworzą hybrydy i w pośpiechu poszukują gatunków, które lepiej tolerują wyższe temperatury. Zapowiadają, że już wkrótce, zamiast arabiki możemy popijać stenophylla, rzadką dziką kawę z Afryki Zachodniej. Jednak, biorąc pod uwagę poziom konsumpcji, niedobór jest nieunikniony.
5. Wino
Tak, zmiany klimatyczne przyjdą również po wino.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2021/05/Armando-Castillejos.jpeg)
Zmieniający się klimat narusza kruchą równowagę pogody, gleby i innych czynników, a to dramat dla hodowli winogron i produkcji wina. Zmiany w tradycyjnych regionach uprawy winorośli mogą być częściowo rekompensowane rozwojem nowych obszarów.
W przesunięciu pasa winnego na północ niektórzy widzą szansę, by Polska stała się winnym eldorado.
Jednak nikt, nawet Polak, nie będzie stanie utrzymywać stabilnych warunków uprawy w miarę postępu zmian klimatycznych.
Zdjęcie: Anton Luzhkovsky/ Unsplash
Tekst: AvdB