Czy zdążymy ocalić kawę? 5 rzeczy, które bezpowrotnie stracimy wskutek zmian klimatu

Są tacy, którzy wierzą, że zmiany klimatu są dobre, bo mniej zapłacimy za ogrzewanie, a wydłużony okres wegetacji to marzenie każdego oszczędnego zjadacza plonów. Oto 5 rzeczy, z którymi będziemy jednak musieli pożegnać. I nie są to lodowce ani rafa koralowa.
.get_the_title().

1. Outdoor

O sukcesie ośrodków narciarskich w Polsce i innych krajach Europy już nie decyduje położenie, ale intensywność naśnieżania. W połowie XXI wieku sezon zimowy ma być krótszy od obecnego o ponad półtora miesiąca. Znaczne spadki opadów śniegu i wysokie temperatury tylko do pewnego momentu będzie można kompensować.

Alex Turcu

Być może armatki zapewnią nam jeszcze kilka lat na stoku, ale to tyle.

W ciepłych miesiącach przebywanie na zewnątrz będzie coraz mniej przyjemne i coraz bardziej szkodliwe. Grozić nam będzie ryzyko udaru cieplnego nie tylko podczas uprawiania sportu. Również spacer, jazda na rowerze czy podbiegnięcie do autobusu będzie coraz większym wyzwaniem.

2. Czekolada

Eduardo Froza/ Unsplash

Badanie Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego przewiduje stopniowy spadek plonów wrażliwego na zmiany w otoczeniu kakaowca. Rosnące temperatury i kurczące się zasoby wody w krajach takich jak Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej będą windować ceny czekolady, aż w końcu nie będziemy mogli sobie na nią pozwolić. Chociaż czekolada nie jest kluczowa dla naszego przetrwania, według Centrum Rolnictwa Tropikalnego badanie wpływu zmian klimatycznych na uprawę kakaowca ma głęboki sens. – Może uda nam się zwiększyć świadomość na temat zmian klimatu, celując w czułe punkty ludzi – tłumaczy Andrew Jarvis, lider programu. 

3. Podróże

Dino Reichmuth/ Unsplash

I nie chodzi tylko o to, że niedługo w naszych ulubionych tropikach będziemy mogli przetrwać tylko wewnątrz klimatyzowanych pomieszczeń. Coraz więcej zwierząt pada ofiarami ekstremalnych zjawisk pogodowych. Woda jest coraz trudniej dostępna, a krajobrazy coraz mniej estetyczne. Nie tylko Wenecja powoli znika pod stale podnoszącym się poziomem wód. W raporcie UNESCO ‘World Heritage and Tourism in a Changing Climate’ znalazły się miejsca szczególnie wrażliwe na zmiany klimatu – między innymi Stonehenge, Park Narodowy Bwindi w Ugandzie, neolityczne miejsca kultu, posągi Moai na Wyspie Wielkanocnej, a nawet Statua Wolności.

Jeśli ktoś preferuje wczasy nad Bałtykiem, to będzie musiał pożegnać się ze smażoną rybką – bo te coraz słabiej się rozmnażają – i nauczyć się cieszyć wykwitami sinic.

4. Kawa 

Chloe Leis

Wraz ze zmianami klimatu kawy będą coraz gorsze, rzadsze i droższe. Raport Climate Institute ostrzega, że produkcja kawy do 2050 roku może spaść o 50 proc. Biorąc pod uwagę tempo postępowania zmian klimatycznych, obecnie można uznać to przewidywanie za optymistyczne. A popyt stale rośnie. Grzyby rdzy kawowej, wzrost temperatury i dotkliwa susza na różnych obszarach upraw spowodują najpierw spadek jakości i wzrost cen. 

Już teraz naukowcy tworzą hybrydy i w pośpiechu poszukują gatunków, które lepiej tolerują wyższe temperatury. Zapowiadają, że już wkrótce, zamiast arabiki możemy popijać stenophylla, rzadką dziką kawę z Afryki Zachodniej. Jednak, biorąc pod uwagę poziom konsumpcji, niedobór jest nieunikniony. 

5. Wino

Tak, zmiany klimatyczne przyjdą również po wino. 

Armando Castillejos/ Unsplash

Zmieniający się klimat narusza kruchą równowagę pogody, gleby i innych czynników, a to dramat dla hodowli winogron i produkcji wina. Zmiany w tradycyjnych regionach uprawy winorośli mogą być częściowo rekompensowane rozwojem nowych obszarów.

W przesunięciu pasa winnego na północ niektórzy widzą szansę, by Polska stała się winnym eldorado.

Jednak nikt, nawet Polak, nie będzie stanie utrzymywać stabilnych warunków uprawy w miarę postępu zmian klimatycznych.

Zdjęcie: Anton Luzhkovsky/ Unsplash
Tekst: AvdB

Zmiany Klimatu