Jak zorganizować Boże Narodzenie pod znakiem zero waste
![Jak zorganizować Boże Narodzenie pod znakiem zero waste .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2018/12/Tadah_Beitragsbild_ZeroWaste_XMas.jpg)
Idą Święta – magiczny czas, który spędzimy w gronie najbliższych, delektując się wyśmienitymi bożonarodzeniowymi potrawami, wymieniając się prezentami i wpatrując w migoczącą światełkami i błyskotkami choinkę. Tej idyllicznej wizji nie dzieli jednak z nami Matka Ziemia.
Boże Narodzenie to apogeum niekontrolowanego konsumeryzmu i bezmyślnego marnotrawstwa, które silnie odbije się na kondycji środowiska naturalnego naszej planety.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/help-i-dont-want-more-stuff-for-christmas.jpg)
Wyniki badań przeprowadzonych przez Stanford University wskazują, że w samych Stanach Zjednoczonych w okresie pomiędzy Świętem Dziękczynienia (miesiąc przed Bożym Narodzeniem) a Nowym Rokiem Amerykanie produkują o 25 proc. więcej śmieci niż w jakimkolwiek innym czasie w ciągu roku.
To oznacza milion ton dodatkowych odpadów tygodniowo – i to tylko w USA!
Co roku w Wielkiej Brytanii po Świętach wyrzuca się 300 tys. ton papieru do pakowania prezentów. Aż strach pomyśleć, ile wstążek, wstążeczek, kokardek, toreb na prezenty, kartek bożonarodzeniowych, i innych opakowań trafia w tym okresie na śmietnik! A do tego odpady ze świątecznego stołu i resztki jedzenia i napojów po sylwestrowej imprezie.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/DR99sD-U8AAjTMB.jpg)
Ruch zero waste, działający w oparciu o nadrzędną zasadę ograniczenia marnotrawstwa do zera lub absolutnego minimum, zdaje się być przeciwieństwem okresu bożonarodzeniowego, który współcześnie celebruje się niekończącymi się zakupami i niekontrolowanym przejadaniem się. Teraz jednak ma swój czas i zyskuje na sile – wraz z rosnącą świadomością ludzi na temat zagrożeń, z którymi w niedalekiej przyszłości będziemy musieli się zmierzyć, jeżeli nie zmienimy swoich zachowań konsumpcyjnych. Choć Boże Narodzenie spod znaku zero waste dla większości brzmi dość ekstremalnie, restrykcyjnie i, nie oszukujmy się, ciężko i problematycznie, odpowiednio zaplanowane i rozważnie przemyślane może być jeszcze bardziej magiczne, niż zazwyczaj.
Oto kilka wskazówek na to, jak obchodzić tegoroczne Boże Narodzenie i nie naśmiecić.
1. Zamiast przedmiotów, sprezentuj doświadczenia
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/iStock-531424392.jpg)
Zamiast kupować kolejny nikomu niepotrzebny zestaw płynów do kąpieli (zapakowanych w dekoracyjne plastikowe pudełko, którego fragmenty ostatecznie wylądują pewnie w wodach oceanów), wybierz prezenty w formie doświadczeń: (elektroniczne) bilety na koncert, karnet na jogę, wypad do ulubionego spa czy kurs gotowania.
2. Postaw na dobrą jakość
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/Zero-Waste-Christmas-Gift-Guide.jpg)
Kupując prezenty w formie dóbr materialnych, stawiaj na te, które są wysokiej jakości i dzięki temu będą służyć dłużej.
Zwracaj uwagę na materiały, z których zostały wykonane, i wybieraj te bardziej zrównoważone – mikrofibrę, jutę, tkaniny konopne, materiały uzyskane z recyklingu.
Unikaj też tych produktów, które są toksyczne, stawiając na te opatrzone symbolem BPA Free i PVC Free.
3. Wykorzystaj stare opakowania na prezenty
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/all-three-gifts.jpg)
Każdy ma w domu szufladę ze wstążkami, kokardami i torebkami na prezenty. Czas opróżnić jej zawartość.
Zamiast kupować kolejne dekoracyjne opakowania, zapakuj prezenty w strony ze starego magazynu czy gazety.
Fragmenty kartonów świetnie sprawdzą się jako bileciki na prezenty.
4. Kupuj z głową
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/IMG_5211.jpg)
Świadomie wybieraj produkty, z których przyrządzisz potrawy na wigilijny stół. Kupuj te, których opakowanie ograniczone zostało do minimum – zrezygnuj z opakowanych w plastik warzyw i owoców, a mięso, ryby, wędliny i sery zapakuj we własne pudełka wielokrotnego użytku. Do sklepu przyjdź z własnymi torbami.
5. Przygotuj mniej jedzenia niż zazwyczaj
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/toa-heftiba-174051-unsplash-1.jpg)
Dostosuj świąteczne menu do liczby osób zaproszonych na posiłek. Przygotuj mniej niż zazwyczaj, zachęcając do mniejszych porcji, dzięki czemu zwiększa się możliwość uniknięcia sytuacji, w której resztki jedzenia trafiają do śmietnika.
Przypomnij swoim gościom o przyniesieniu pojemników wielokrotnego użytku, do których będzie można zapakować pozostałe po posiłku jedzenie.
Kreatywnie wykorzystaj resztki, zużywając je następnego dnia do przygotowania makaronów, omletów czy sałatek.
6. Wybierz choinkę w donicy
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/ORC-T_Orchard-Harvest-Potted-Tree_LEDCA_SSC-10.jpeg)
Najbardziej ekologiczne i przyjazne środowisku są choinki w donicach, które można albo kupić, albo wypożyczyć. Te po Świętach nadają się do powtórnego zasadzenia i wykorzystania za rok.
7. Zrezygnuj ze sztucznych błyskotek i świecidełek choinkowych
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/12/32-Homemade-Eco-Friendly-Christmas-Decorations-That-Look-Stunning-600x400.jpg)
Zamiast pokrytych brokatem bombek i plastikowych kokardek, ozdób choinkę samodzielnie wykonanymi dekoracjami lub tymi naturalnymi, jak szyszki.
Istnieje wiele sposobów na to, aby Boże Narodzenie było prawdziwie magicznym, wyjątkowym czasem, nie tylko dla nas i dla naszych bliskich, ale i dla naszej planety. Coraz poważniejsze i bardziej widoczne problemy środowiskowe oraz negatywne konsekwencje zmian klimatycznych wcześniej czy później wymuszą zmiany w postrzeganiu Świąt i w sposobach, na jakie je obchodzimy. Lepiej zacząć wprowadzać je już teraz.
Tekst: AO