Najlepsze domy w Polsce: Dom na Kociewiu

To dom, który zaprojektowano z szacunkiem dla architektury regionu. Do budowy wykorzystano tradycyjną, ręcznie formowaną cegłę, dzięki której budynek idealnie wpisał się w otoczenie.
.get_the_title().

Jednorodzinny dom na Kociewiu został zaprojektowany przez pracownię studiomania założoną przez Adriana Manię. Jedną z najważniejszych wytycznych, którą architekci otrzymali od właścicieli, było użycie cegły o naturalnym wybarwieniu. Ten materiał, który nawet po wielu latach zachowuje wysokie walory estetyczne, jest charakterystyczny dla zabudowy miejscowych wsi. Właściciele pochodzący z Kociewia byli także zafascynowani szlachetnością cegły.

Forma architektoniczna domu, jak i zastosowane materiały nawiązują do lokalnej tradycji budowlanej.

Architekci zdecydowali się na użycie tradycyjnej, ręcznie formowanej cegły pełnej na elewacji w technologii ściany trójwarstwowej. Dzięki temu dom doskonale wpisał się w krajobraz kociewskich wsi.

Wielkość działki i jej ułożenie względem stron świata (wjazd na posesję znajduje się od strony południowej) wypłynęły na to, że dom, który powstał Pomorzu, ma kształt litery ‘L’. W ten sposób projektanci maksymalnie wykorzystali naturalne nasłonecznienie oraz dostępną przestrzeń.

Wynikającym z zapisów warunków zabudowy wymogiem, który musiał spełnić dom na Kociewiu, był dach spadzisty.

W tym momencie pojawił się pomysł na rozwiązanie, które nadało oryginalny charakter temu jednorodzinnemu budynkowi. Zamiast zadaszenia domu dwoma dachami ułożonym wzdłuż dłuższych boków, architekci zaprojektowali więcej dachów dwuspadowych o różnych wielkościach (dostosowanych do szerokości wnętrz). W ten sposób każde pomieszczenie zyskało swój własny dach, a bryłę urozmaiciły trójkątne szczyty.

Jeśli chodzi o układ funkcjonalny domu, to budynek został podzielony na dwie części. Obie dostępne są z przedsionka zlokalizowanego w narożniku.

W zachodniej części domu znajdują się przestronny salon z antresolą, kuchnia oraz toaleta. We wschodniej mieszczą sypialnie oraz łazienka. Od frontu, czyli wjazdu na działkę, zlokalizowano dwustanowiskowy garaż z poddaszem magazynowym oraz małą piwnicę, w której znajduje się kotłownia.

Zdjęcia: materiały pracowni studiomania

Źródło: studio-mania.com
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook