Najlepsze domy w Polsce: Dom podążający za słońcem

Ten dom, dzięki niecodziennemu projektowi obróconej bryły, jest pełen naturalnego światła i zapewnia mieszkańcom piękne widoki.
.get_the_title().

Dom, który stanął w podwarszawskim Józefosławiu w pobliżu Lasu Kabackiego, został zaprojektowany przez pracownię INTER-ARCH Architekci. Właścicielom bardzo zależało, aby budynek wpisywał się w otoczenie oraz by we wnętrzach było jak najwięcej naturalnego światła. Projektanci zaczęli więc od analizy nasłonecznienia działki, na której miał stanąć dom.

Aby naturalne światło mogło wpadać do środka o każdej porze dnia, architekci obrócili bryłę niczym kostkę Rubika. Tak powstał Dom podążający za słońcem.

Podzieliliśmy bryłę na dwie części, a następnie obróciliśmy tak, żeby każda z nich była w jak największym stopniu nasłoneczniona. Zależało nam też na zaprojektowaniu jak najlepszej przestrzeni widokowej – opowiada architektka i właścicielka pracowni Agnieszka Buczkowska-Korlińska. Dzięki niecodziennemu projektowi obróconej bryły, dom o każdej porze dnia jest pełen światła. To architektura, która podąża nie tylko za słońcem, ale też za potrzebami użytkowników.

Strefa dzienna znajduje się w dolnej części domu. Jest zwrócona w stronę ogrodu (zamiast pierwotnie zakładanego widoku na sąsiednie działki), a otwarty na południe i zachód salon stanowi teraz idealny punkt widokowy do obserwowania zachodów słońca.

Wnętrze jest przestronne i pełne naturalnego światła. Pokój dzienny ma aż 7 metrów wysokości, a cała ściana domu od strony ogrodu jest przeszklona.

Oprócz przestronnego pokoju dziennego, w dolnej części domu znajdują się też otwarta na salon kuchnia z jadalnią oraz klatka schodowa prowadząca na piętro. Mimo ogromnych okien, właściciele mają zapewnioną prywatność we wnętrzach. Duże, bezramowe przeszklenia oraz przesuwne drzwi tarasowe idealnie dopasowano do bryły domu. Wykonała je firma Internorm. Dzięki właściwościom termoizolacyjnym okna chronią wnętrza przed przegrzaniem w upalne dni.

Górna część domu pokrywa się z linią zabudowy ulicy. Mieści się tutaj główna sypialnia z łazienką oraz dwa pokoje dziecięce. Przestrzeń na antresoli zaplanowano jako miejsce do zabawy dla dzieci, które cały czas pozostają w zasięgu wzroku przebywających na parterze rodziców. Zabieg obrócenia bryły sprawił, że w dolnej części budynku powstała dodatkowa otwarta przestrzeń – placyk manewrowy przed wjazdem do garażu. Jego zadaszenie przerobiono na taras, na który można wyjść bezpośrednio z sypialni na piętrze.

Architekci zachowali cały drzewostan, który zastali na działce. Drewniane panele i naturalny kamień na elewacji sprawiły, że dom, zgodnie z życzeniem właścicieli, wpisał się w otaczającą przyrodę.

Dom nie zakłóca krajobrazu spokojniej, zielonej okolicy w pobliżu Lasu Kabackiego. Projektanci z pracowni INTER-ARCH Architekci nadali bryle prostą, nowoczesną formę. Do wykonania elewacji wykorzystali drewniane panele oraz naturalny kamień, którym został obłożony komin. Biały tynk podkreślił natomiast nowoczesny wygląd budynku.

Zdjęcia: materiały prasowe Internorm

Źródło: inter-arch.pl
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook