Najlepsze domy w Polsce: Sml.house

Sml.house jest energooszczędny, funkcjonalny i doskonale przemyślany. Wyróżniają go też zdrowe materiały oraz troska o środowisko naturalne.
.get_the_title().

Sml.house, który stanął w Gliwicach, został zaprojektowany przez wrocławską pracownię blsk.studio w składzie: Mateusz Skalski, Paulina Skalska, Agata Pierożyńska, Sonia Kwiatkowska i Michał Laskowski. Od samego początku ważnym aspektem była troska o środowisko naturalne. Zgodnie z założeniami budynek miały charakteryzować też: rozsądek w doborze materiałów, utrzymanie w ryzach programu funkcjonalnego, strefowanie pomieszczeń, zwarta bryła oraz indywidualne rozwiązania formalne i technologiczne. Dzięki konsekwencji i racjonalnym decyzjom projektowym architektom udało się spełnić wszystkie wytyczne właścicieli oraz znaczne ograniczyć zużycie energii.

Projektanci wprowadzili szereg funkcjonalnych rozwiązań i zadbali o odpowiednią lokalizację poszczególnych pomieszczeń oraz stref domu, dzięki czemu w Sml.house udało się ograniczyć roczne zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową do 40,79 kWh/m².

Dom stoi w otoczeniu pól uprawnych. Od południa z działki roztacza się także widok na las. Aby mieszkańcy mogli cieszyć się okolicznym krajobrazem, architekci starali się pogodzić wprowadzenie dużych przeszkleń od strony południowej z głównym założeniem, aby budynek był energooszczędny.

Od południa głęboki trakt zadaszonego tarasu chroni dom przed nadmiernym nagrzewaniem się w czasie upałów. Jednocześnie duże przeszklenia pozwalają na dogrzanie pomieszczeń energią słoneczną w okresie zimowym.

Krótsze boki tarasów architekci domknęli ściankami, aby wiatry wiejące na otwartej przestrzeni nie wyziębiały południowej fasady. Dodatkowo w domykających ściankach ulokowali małe komórki na meble ogrodowe, narzędzia ogrodnicze i zabawki dzieci.

Wszystkie pomieszczenia ‘mokre’, garderobę, pomieszczenie gospodarcze oraz wiatrołap z wejściem głównym do budynku zlokalizowano od strony drogi dojazdowej (północnej). Aby utrzymać dobre parametry przegród izolacyjnych, po stronie północnej znajduje się tylko jedno okno dodatkowo doświetlające kuchnię. Z kolei po stronie południowej znalazły się salon, pokoje dzieci, sypialnia oraz gabinet. Pomieszczenia dzienne mają duże, tarasowe drzwi przesuwne, przez które można wyjść na wspólny taras.

Projektanci z blsk.studio postawili na wysokiej jakości, zdrowe materiały konstrukcyjne i budowlane. Zredukowali do minimum zbędne elementy oraz materiały wykończeniowe.

Przy budowie domu zastosowano głównie technologię prefabrykowaną: ściany nośne wykonano z prefabrykatów keramzytobetonowych, więźbę dachową z prefabrykowanych drewnianych wiązarów, do ocieplenia posadzki zastosowano recyclingowy poliuretan płynny, którego głównym składnikiem są odpady styropianu. Do izolacji termicznej dachu i poddasza wykorzystano celulozę pozyskaną z przemiału makulatury. Ten sam materiał posłużył także jako izolacja akustyczna w ściankach działowych.

Dzięki wykorzystaniu technologii prefabrykowanych wiązarów dachowych od strony południowej i północnej udało się stworzyć głębokie podcienia bez konieczności stosowania dodatkowych elementów podpierających.

Zamiast stawiania osobnego budynku gospodarczego, który zakłóciłby widok na pola i las, architekci zaprojektowali pomieszczenie wzdłuż frontowej fasady, schowane pod zadaszeniem. Dzięki zastosowaniu rewersyjnej pompy ciepła oraz systemu rekuperacji ciepłe, ale zużyte powietrze, przepływając na zewnątrz przez pomieszczenie gospodarcze ogrzewa je i zapewnia dodatkowy bufor termiczny od strony północnej.

Na dachu energooszczędnego Sml.house zamontowano instalację fotowoltaiczną, która jest źródłem mocy dla ogrzewania podłogowego.

Dom wyposażono w wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła. Woda jest podgrzewana na dwa sposoby – w powietrznej pompie ciepła umieszczonej na poddaszu lub za pomocą paneli słonecznych zamontowanych na dachu. Na działce zlokalizowano też podziemny zbiornik retencjonujący wodę opadową, z której domownicy korzystają do podlewania ogrodu.

Zdjęcia: Maciej Spiess

Źródło: blsk.studio
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook