Nadmiar tkanki tłuszczowej powiązano z kurczeniem się mózgu

Naukowcy z Leiden zbadali mózgi 12 tys. osób za pomocą rezonansu magnetycznego.
Obrazowanie ujawniło różnice strukturalne pomiędzy mózgami osób otyłych a badanymi o prawidłowej ilości tkanki tłuszczowej.
„Odkryliśmy, że wysoki udział tłuszczu w organizmie wiąże się z mniejszą objętością ważnych elementów mózgu, w tym struktur istoty szarej, znajdujących się w centralnej części mózgowia” – napisała radiolog Ilona Dekkers z Leiden University Medical Center. Istota szara mózgu odpowiada między innymi za przyswajanie nowych informacji.

U mężczyzn wyższy procent tkanki tłuszczowej wiązał się ze zmianami we wzgórzu i hipokampie, czyli obszarach, gdzie funkcjonuje nasza pamięć oraz integrowane są informacje czuciowe i ruchowe. W przypadku kobiet redukcja istoty szarej następowała głównie w okolicy gałki bladej – części mózgu zaangażowanej w kontrolę ruchu, ale grającej rolę również w funkcjach poznawczych i emocjonalnych.

U obu płci zaobserwowano także zmiany – choć nie tak wyraźne – w obrębie istoty białej, która odpowiada za dystrybuowanie informacji w układzie nerwowym. Chociaż związek między wysokim poziomem tkanki tłuszczowej a zmniejszeniem objętości mózgu jest ewidentny, na wnioski dotyczące zmian w funkcjach poznawczych jest za wcześnie.
Konieczne są dalsze badania, które wykażą, czy zmiany strukturalne wpływają na pamięć, uwagę, myślenie, emocje albo postrzeganie – a jeśli tak, czy te zmiany można odwrócić, chudnąc.
Wyniki opublikowano w kwietniu w czasopiśmie “Radiology”. Potwierdziły one wnioski z badań opublikowanych w styczniu tego roku w czasopiśmie “Neurology”, w których inna grupa naukowców powiązała nadmiar tłuszczu brzusznego i zwiększony BMI (wskaźnik masy ciała) z redukcją objętości mózgu.
Tekst: AvdB