Browary Warszawskie – sprawdzamy, co dzieje się pod najgorętszym adresem tego sezonu

Browary Warszawskie to jedna z najbardziej spektakularnych rewitalizacji w Warszawie. W miejscu, w którym ponad 170 lat temu powstał słynny na całą Europę browar Haberbuscha i Schielego miasto ożywa na nowo.
Browar Haberbuscha i Schielego był dumą warszawiaków. Szybko stał się 'ziemią obiecaną', do której przybywano w poszukiwaniu lepszej pracy.

Jeden z najlepszych browarów w Europie

Historia Browarów Warszawskich sięga 1846 roku, kiedy w kwartale miasta wyznaczonym od południa ul. Grzybowską, a od północy ul. Krochmalną powstał browar Haberbuscha i Schielego. Browar, największy w Królestwie Polskim i jeden z najważniejszych na piwowarskiej mapie Europy, szybko się rozrastał i przechodził imponujące modernizacje. Był najlepiej wyposażony browarem miejskim.

Browar działał aż do czasów II wojny światowej. W czasie wojny nie uniknął poważnych zniszczeń. W kolejnych latach przechodził z rąk do rąk i zmieniał nazwy, lecz wciąż prowadził działalność. W czasie socjalizmu produkowano tutaj coca-colę – w 1972 roku z linii produkcyjnej w warszawskim browarze zjechały pierwsze w Polsce butelki napoju produkowanego na amerykańskiej licencji.

W końcu browar upadł i przez wiele lat ten fragment Woli był niemal zupełnie zapomniany przez warszawiaków. W 2017 rozpoczęła się inwestycja Echo Investment – największa rewitalizacja w stolicy i zarazem nowy rozdział w historii miejsca. Zrewitalizowanie Browary Warszawskie otwarto w 2021 roku. Ponownie tętnią życiem i napełniają stołeczną Wolę twórczą energią.

Browary Warszawskie to największa i najbardziej spektakularna rewitalizacja w stolicy.

Nowoczesna architektura z szacunkiem do historii

Za spektakularną rewitalizacją Browarów Warszawskich stoi wielokrotnie nagradzana pracownia JEMS Architekci. Między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną powstał wielofunkcyjny kompleks z trzema nowoczesnymi biurowcami, pięcioma stylowymi apartamentowcami oraz strefą gastronomiczną i usługową. Można tu doskonale zjeść, zrobić zakupy, zadbać o siebie, spotkać się ze znajomymi i znaleźć wytchnienie na otwartych, zielonych placach.

Centralnym punktem kompleksu i zarazem jednym z najważniejszych celów architektów było odrestaurowanie zabytkowej części dawnego browaru. O historii miejsca przypominają zrewitalizowane budynki: XIX-wieczna Warzelnia, 170-letnie piwnice Leżakowni, Laboratorium i Willa Fabrykanta. Możemy odwiedzić te historyczne budynki w nowo otwartych restauracjach oraz kawiarniach i poczuć ducha dawnej Warszawy. Nowe budynki proporcjami, wyglądem elewacji i materiałami nawiązują do historycznej zabudowy, harmonijnie ją uzupełniając. Wykorzystano m.in. charakterystyczne panele w miedzianym kolorze, które współgrają z zabytkowymi budynkami.

Ważną częścią projektu są ogólnodostępne place, wokół których toczy się życie warszawskiej Woli. Wypoczywać i spacerować jest gdzie, bo przyjaznych i pięknie zaprojektowanych przestrzeni jest aż pięć: tętniący życiem Rynek Warzelni z fontanną i ławkami zawieszonymi w brzozowym lasku, cichy Dziedziniec Laboratorium, Ogród Centralny górujący nad Leżakownią i placem Dolnym, witający gości od ulicy Grzybowskiej Plac Brama Browarów oraz skryty w części mieszkaniowej przy Krochmalnej Plac Śniadaniowy.

Główny deptak Browarów Warszawskich to ulica Haberbuscha i Schielego (założycieli dawnego browaru). Zwraca uwagę za sprawą niezwykłego, postindustrialnego rurociągu i miejskiego graffiti, które wkrótce ozdobi jej całą długość. Ta wewnętrzna ulica to pierwszy w Warszawie woonerf, czyli alejka miejska z zielenią, o spowolnionym ruchu, w której pierwszeństwo mają piesi. To nowa, miejska przestrzeń, w której życie będzie się toczyło na zewnątrz.

Historia zatacza koło, bo znów będzie można tutaj napić się warzonego na miejscu piwa. Pod kolebkami piwnic dawnej Leżakowni Browar Warszawski będzie rocznie produkował aż 384 tysięcy litrów piwa takiego jak dawniej.

Kuchnia orientalna, śródziemnomorska, wykwintne desery, chrupiące wypieki i jak przystało na to miejsce – browar – to wszystko sprawia, że czuje się tu wyjątkowy klimat.

Browary Warszawskie – nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy, które warto znać!

Przy Grzybowskiej 60 można już zasmakować słynnej Munji, którą od lat kochają warszawiacy. Jest to jedyna w Polsce restauracja serwująca zadziwiającą odmianę kuchni adriatyckiej. Przy Grzybowskiej 56, pod kolebkami zrewitalizowanych piwnic browaru Haberbuscha i Schielego, otworzyła się już hiszpańska Sobremesa Tapas Bar. Sobremesa, oprócz genialnych dań serwuje także spektakle live cooking. Natomiast przy Krochmalnej 61 działają delikatesy Piccola Italia & Mediterraneo – jedyny w swoim rodzaju koncept sklepów z jedzeniem i winami importowanymi z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Otwarta jest już także grecka restauracja Mykonos oraz Delikatesy Azjatka, połączone z najbardziej instagramowalnym sushi w stolicy – Japonki Sushi Browary Warszawskie. Pełną parą działają też piekarnia Bakery, cukiernia Deseo oraz kawiarnie Etno Cafe i Dobro&Dobro Cafe, a z końcem lipca premiery doczeka się Le Paradox, winebar (i sklep) z francuskimi winami, Gastronomja, Browar Warszawski oraz Pizza Lecentanto! Pierwszych gości może również powitać restauracja Olivos. Tu będziemy ucztować wedle śródziemnomorskich tradycji. To właśnie w Grecji, Włoszech i innych krajach basenu Morza Śródziemnego obiad potrafi trwać do kolacji, a kolacja do świtu… Czy tak takie same zasady przyjmą się w Browarach Warszawskich? Chętnie sprawdzimy!

Na terenie Browarów Warszawskich będzie się mieścił Food Hall Browary. W Leżakowni, na 1500 mkw., znajdzie się 12 punktów gastronomicznych z daniami z całego świata, Bar Centralny, którego wielkość plasuje się krajowej czołówce, klub muzyczny oraz dwa przestronne ogródki. Pod 170-letnimi kolebkami powróci do życia także piwowarska tradycja, którą przywróci lwowska Grupa Kumpel, znana już m.in. z Rest Baczewskich. Jedno jest pewne – już lada moment będziemy mogli się napić pierwszego piwa uwarzonego w Browarze Warszawskim.

W letnim programie Browarów Warszawskich znajdą się m.in. filmowe wieczory pod chmurką, dancingi międzypokoleniowe i atrakcje dla najmłodszych.

Lato w Browarach Warszawskich będzie pełne atrakcji!

Lipiec na warszawskiej Woli zapowiada się naprawdę interesująco i intensywnie. Można tu naprawdę dobrze spędzić czas! W każdą środę i niedzielę wakacji o godzinie 21:00 możemy obejrzeć filmy pod chmurką, relaksując się wygodnie na leżaku. Na ekranie pojawią się tytuły, w których jedzenie jest nie tylko wyraźnym tłem, ale też często głównym bohaterem. Goście zobaczą takie filmy jak ‘Szef’, ‘Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie’ czy ‘Podróż na sto stóp’. Nie zabraknie też kina z dużą dawką adrenaliny dla wszystkich miłośników akcji. W środy na ekranie pojawią się m.in. ‘Dżentelmeni’ czy ‘Sherlock Holmes’.

Kolejną atrakcją jest kultowy już Dancing Międzypokoleniowy połączony z Akademią Tańca. W każdą niedzielę lipca od godziny 16:00 przedstawiciele wszystkich generacji spotykają się na lekcjach tańców standardowych, swinga czy latino. Wiek nie ma znaczenia, liczy się tylko chęć zabawy i pozytywna energia.

Browary Warszawskie przewidziały mnóstwo zabaw dla najmłodszych. W każdą sobotę lipca i sierpnia pojawią się Sensorysie – sensoryczna scenografia z naturalnych materiałów i tkanin dla najmłodszych oraz muzyczne poranki. Dla starszych dzieci zaplanowana jest strefa wielkoformatowych gier planszowych oraz zabaw z animatorami na świeżym powietrzu. Wszystkie letnie wydarzenia odbędą wśród pięknej zieleni na Rynku Warzelni oraz Dziedzińcu Laboratorium.

Tego lata Browary Warszawskie narobią w mieście szumu! Kalendarz nowych otwarć, planowanych imprez i wydarzeń kulturalnych zapełnia się szybko. Dlatego aktualności sprawdzajcie na bieżąco tutaj i obserwujcie Browary Warszawskie na Facebooku!

Zdjęcia: materiały prasowe Browarów Warszawskich

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook