Najlepsze domy w Polsce: Dom pod lasem w Rybniku

Bryła domu wygląda jakby została wycięta z pnia drzewa, a sam budynek doskonale wtapia się w otoczenie pobliskiego lasu.
.get_the_title().

Dom pod lasem, który stanął w Rybniku, to projekt autorstwa dwóch pracowni: Marleny Wolnik MWArchitekci i jojko+nawrocki architekci (w składzie: Tomasz Berezowski, Agnieszka Borkowska, Anna Dach, Marcin Jojko, Bartłomiej Nawrocki, Barbara Rokicka, Agnieszka Weber, Marlena Wolnik).

Realizacja została doceniona w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego 2020, w którym zdobyła nagrodę w kategorii najlepszy dom jednorodzinny.

Przypomnimy również, że katowicka pracownia jojko+nawrocki architekci ma na swoim koncie też prestiżową nagrodę Architektury Roku Województwa Śląskiego 2018 za tani, niewielki i ekologiczny Dom w Będzinie.

Tym razem przed projektantami stanęło inne wyzwanie – działka na obrzeżach miasta zlokalizowana na podmokłym terenie. Posesja, malowniczo położona w sąsiedztwie lasu i potoku, wymagała odpowiedniego przygotowania pod budowę. Powstał więc pomysł usypania wyspy, na której stanął budynek wraz z ogrodem. W ten sposób chronione są przed podmakaniem.

Kształt Domu pod lasem ściśle wynika z kształtu wyspy, na której stanął budynek.

Boczne, zaokrąglone elewacje wykończono okorowanymi deskami. Kontrastują z nimi gładkie drewniane płyty, którymi pokryto frontową oraz tylną elewację.

Budynek sprawia wrażenie bryły wyciętej z pnia drzewa. Wtapia się w otoczenie lasu, w pobliżu którego się znajduje.

Od frontu dom jest niemal całkowicie zamknięty. Architekci podkreślili jedynie przeszkloną strefę wejścia głównego. Natomiast elewacja ogrodowa (od południa) jest całkowicie przeszklona. W ten sposób otwarto dom na malownicze widoki na las, z którym sąsiaduje.

Architektom zależało na zachowaniu spójności wnętrza i zewnętrza domu, dlatego w środku również konsekwentnie dominuje drewno.

W prostych wnętrzach ciepło drewnianych ścian skontrastowano z białymi meblami i zabudowami schodów. W szczelinach pomiędzy płytami pomysłowo ukryto niezbędne elementy instalacji elektrycznych i mechanicznych. Przeszklenia umieszczone na poziomie piętra dodatkowo doświetliły jadalnię, która mogłaby być zbyt zacieniona poprzez dość duże zadaszenie tarasu.

Zdjęcia: Jakub Certowicz

Źródła: jna.com.pl, mwarchitekci.pl
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook